Vaisių ir daržovių perdirbimas, konservų gamyba

 Vaisių ir daržovių perdirbimas apima koncentratų, vaisių sulčių,  džiovintų vaisių, konservų (džemus, marmeladą, konservuotą maistą, padažus, marinatus ir marinatus) bei pastilių gamybą.
 Daržovės perdirbamos (konservuojamos) per 7-10 valandų po derliaus nuėmimo. Tai yra patogiau, nei laikyti šviežius produktus. Tinkamai apdorojus vaisius ir daržoves, jie yra mažiau sugadinti, išlaikant skonį ir maistinę vertę.
 Saugojimas yra produktų perdirbimas, pakavimas ir užsikimšimas konteineriuose be oro tiekimo ir aušinimo (šalto išpilstymo). Įpakavimui dažniausiai naudojami stiklainiai, buteliai,  skardinės arba indeliai, taip pat PET plėvelė ir aliuminio folija.
 
 Išsaugojimo būdai yra:
* Pasterizacija
* Virimas
* Sandėliavimas šaltose patalpose
* Užšaldymas, 
* Džiovinimas
* Vakuuminis apdorojimas
* Antibakterinių preparatų naudojimas
* Jonizacija (ultravioletinė spinduliuotė)
* Mirkymas sūrymu, cukraus sirupas (daugiau nei 50ºBx), rūgštis (pH <4.2) arba savos sultys; 10) šių metodų derinys 
Daržovių ir vaisių (uogos, vaisiai, grybai, bulvės) perdirbimą sudaro šie etapai:
 • Pirminis perdirbimas: kalibravimas, plovimas.
 • Mechaninis apdorojimas: virimas, blanširavimas, garinimas, šildymas, skrudinimas.
 • Terminis apdorojimas: virimas, blanširavimas, garinimas, šildymas, skrudinimas.
 • Konservavimas: šaldymas, džiovinimas, sterilizavimas.
 • Pakavimas, pakavimas: skardinės, buteliai, krepšiai; vakuumas; dujų aplinkoje.
Vaisių ir daržovių produkсija
Konservuoti vaisiai ir daržovės
 Salotos iš vaisių ir daržovių
 Marinuoti grybai
 Marinuoti kopūstai
 Krienai
 Garstyčios
 Pomidorų sultys
 Jūros kopūstai
 Morkos
 Lecho
 Cukinijų, baklažanų ikrai
 Sojos padažas
 Traškios bulvytės
Confiture
 Nektarai
 Kompotai
 Sultys
 Cukraus sirupas
 Pektinas
 
Vaisių ir daržovių konservai, supakuoti į hermetiškus  indus
              1.Vaisių ir daržovių konservai - produktas, naudojamas tiesiogiai valgant šaltoje arba šildomoje formoje.
 *natūralūs konservai gaminami iš sveikų daržovių, griežinėlių arba maltų žalių daržovių be jokių prieskonių ir pagardų;
*konservai – užkandžiai gaminami iš žaliavų, iš anksto kepta augaliniame aliejuje ir užpildyta pomidorų padažu. Užkandžių gamyboje naudojami aštrūs daržovės, prieskoniai ir pagardai;
 *konservai - pietūs paruošiami pirmojo ir antrojo patiekalų forma (burokėliai, daržovių sriubos,  daržovės su mėsa, daržovių troškiniai);
*koncentruoti pomidorų produktai gaminami pomidorų pastos, pomidorų tyrės, pomidorų padažo pavidalu;
 *daržovių sultys yra gaunamos iš morkų, burokėlių, raugintų kopūstų, pomidorų ir kitų daržovių.
         2. Vaisių ir uogų konservai gaminami
   • kompotai pagaminami iš vieno ar kelių rūšių (asorti) šviežių vaisių ir/arba uogų,vaisių ir uogų 
          tyre - vaisių-uogų masės produktai su cukrumi arba be cukraus , sterilizuoti, supakuoti į hermetiškai uždarytas skardines.     • vaisių ir uogų padažai - trinti vaisiai, pagardinti cukrumi, kurių sudėtyje kietųjų dalelių kiekis yra 21-23%.
  • vaisių pagardai gaminami iš vaisių ir uogų tyrės su cukrumi ir prieskoniais (gvazdikėliais, cinamonu ir imbieru).
  1. Marinuoti daržovių ir vaisių produktai yra produktai, gauti iš acto, valgomosios druskos, cukraus ir prieskonių.
  2. Džiovinti vaisiai, daržovės ir grybai

 Vaisių ir daržovių konservavimas džiovinant grindžiamas didelės dalies       vandens pašalinimu.

 Džiovinti vaisiai turi 16-25% drėgmės, o daržovės – 10-12%.
   5. Rauginti vaisiai ir daržovės

Raugintų vaisių ir daržovių  gamyba yra pagrįsta pieno rūgšties, gaminamos pieno fermentacijos būdu pačiuose gaminiuose, konservuojančiomis savybėmis.

 

Autoklavai
Sužinokite daugiau

Autoklavas (cikliško veikimo sterilizatorius) yra skirtas maisto produktams, fasuotiems stiklaniuose arba skardinėse, sterilizuoti (termiškai apdoroti esant aukštesnei nei 100 °C temperatūrai).

Autoklavai, kurių vidinė tūrinė talpa nuo 200 iki 1500 litrų, naudojami žemės ūkio, vaisių ir daržovių perdirbimo įmonėse, skirti terminiam produkto sterilizavimui, supakuotam skardines ir stiklo tarą.

Perteklinis slėgis, sukurtas autoklavo viduje, leis pasiekti garų-oro mišinio temperatūrą virš 100 ° C, kuri apsaugo nuo taros išhermetizavimo. Autoklavo terminio apdorojimo temperatūra ir trukmė nustatoma priklausomai nuo produktų tipo ir sudėties, stiklainių, skardinių tipo ir dydžio bei kitų sąlygų.

Konstruktyviai autoklavai gali būti gaminami vertikalus arba horizontalus. Iš esmės skirtumas yra tik  kai pakraunami krepšeliai, užpildyti konservuotu maistu skardinėse arba stiklainiuose.
Vertikaliame autoklave pakrovimas atliekamas iš viršaus, po kurio dangtis uždaramas hermetiškai,  horizontaliame autoklave – iš galo, atidaryto dangčio padėtyje.

Autoklavas susideda iš horizontalaus (horizontaliame išpildyme) arba vertikalaus (vertikaliame)  cilindrinio korpuso su suvirintu dugnu, dangteliu, įtraukimo mechanizmu ir dangteliu, elektriniais šildytuvais (TENAI), apsauginiu korpusu ir valdymo skydeliu.
Darbo padėtyje autoklavo dangtelis yra pritvirtintas lankstančiais varžtais. Autoklavas aprūpintas manometru ir reikalingais darbo ir saugos įtaisais. Autoklavas gaminamas vieno, dvijų arba  trijų taros krepšių talpos.


Vaisių ir daržovių plovimo mašina
Sužinokite daugiau

Būgninio tipo plovykla
Paskirtis:
Būgninė plovimo mašina skirta greitai ir  kokybiškai įvairių formų vaisių ir daržovių (bulvių, pomidorų, agurkų, cukinijų, baklažanų, morkų, pipirų, burokėlių, persikų, vynuogių, ridikėlių, obuolių, kriaušių ir tt) plovimui.
Mašinos sandara:
Orginali mašinos sandara ir naudojamos pavaros darbinių dalių išpildymas leidžia apdoroti visą vaisiaus paviršių, pašalinti  nuo jo įpjovimų ir pažeidimų puvinį be mechaninių pažeidimų gaminio paviršiui.
Vaisiai ir daržovės įeina į mašiną, yra kruopščiai ir intensyviai veikiami elastingų ploviklių elementų, plaunami intensyviai apipuršktant ir siunčiami tolimesniam apdorojimui.
 

Тechniniai duomenys:

Našumas, kg/val

1600 – 6000

Vandens sunaudojimas, m3/t žaliavos

0,7 – 0,8

Instaliuotas galingumas, kW

3

Matmenys, mm

285х890х1640

Svoris, kg

920